Кликнете на въпроса, който ви интересува и ще се отвори отговор под него.

Какво представляват Lightroom Presets?

Lightroom presets са готови цветови настройки за снимки, които могат да се използват както в десктоп версията на Lightroom, така и в мобилното приложение.

Не разбирам нищо от фотография. Мога ли все пак да ги ползвам?

Перфектни са за хора, които не разбират нищо от фотография и обработка, но искат да имат професионално изглеждащи снимки. Единственото, което трябва да имате е желание за по-красиви кадри.

Каква програма ми трябва за тях? И плаща ли се допълнително?

Приложението Lightroom Mobile има безплатна версия, която ви е напълно достатъчна за да можете да  ги ползвате. Ако искате да ги ползвате на компютър – десктоп версията на Lightroom е платена програма.

Каква е разликата между Мобилна и Десктоп версия?

Desktop версията на пресетите работи само на desktop версията на програмата Lightroom(платена). Мобилната версия на пресетите може да използвате както на мобилната версия(безплатна!) на програмата, така и на платената desktop версия. Разликата е, че в desktop версията на пресетите е включен вариант за обработка както на .JPEG така и на .RAW* файлове. Тоест са перфектни за хора, които искат да се занимават(или вече се занимават) с професионална фотография.

Ако искате пълен контрол над изображението – Desktop версията е за вас, ако искате бърза обработка на любителски снимки на телефона си или на компютъра – изберете мобилната версия.

С 2 думи – имайте предвид, че desktop версията не може да се използва на мобилен телефон, а мобилната версия няма да включва RAW пресети ако обработвате снимките си на компютър.

_____

* RAW – некомпресирана версия на изображение, заснето чрез професионална камера. Големи са като размер, защото в тях се съдържа цялата информация за снимката. С нейна помощ имаме по-голям контрол над това как ще изглежда крайния вариант на снимката – в последствие можем да извадим повече детайли от сенките или от светлите участъци, които биха се загубили при компресиране на изображението и запазването му като .JPEG

Искам снимките ми да изглеждат точно по същия начин като твоите. Ще се получи ли ако закупя пресетите ти?

Може да се получи, но при определени условия.

За да получите точно същата визия като на моите снимки трябва да използвате подобна фотографска техника каквато и аз, подобни на моите настройки на снимане и условията на средата да са същите – слънчево или облачно, залез, обедно време и тн.

Идеята на тези настройки обаче е да ги вземете и да направите нещо ваше. И снимките да изглеждат не като тези на Милита, а точно като вашите собствени.

Каква фотографска техника трябва да имам за да мога да ги ползвам?

Телефон с камера.

Колкото по-добра камерата, толкова по-добър резултатът.

Ако хобито ви е фотография – фотоапарат със сменяема оптика ще ви даде по-добри резултати.

Аз лично използвам:

Canon EOS 6DII + 50mm f/1.8 STM + 16-35/f4

iPhone 11 pro

 

Въпросът обаче не е в камерата, а в това да съобразите светлината в снимката – на облачно и светло време ще имате най-добри резултати. При ярка светлина и контрастни сенки, както и на тъмно резулаттите няма да са толкова добри.

Какъв телефон трябва да имам за да мога да ги ползвам? Android или iPhone?

И двата варианта ще ви свършат работа. Важно е само да инсталирате безплатната версия на приложението Lightroom Mobile.

Как да ги ползвам след закупуване?

Във файла, които ще получите при закупуване има подробен наръчник как става инсталацията. Плюс бонус – съвети и насоки за обработка. Ако все пак изпитвате затруднения – пишете ми.

Директно ли ще мога да ги сваля или ще трябва да чакам?

Получавате ги директно след минаване на плащането с линк за сваляне.

Мога ли да ги върна след закупуване?

Това е дигитален продукт, който няма как да знам дали ще използвате ако ми го върнете, затова за съжаление връщане не е възможно.

Ако не сте доволни от резултата, който получавате когато обработвате снимки с някой от пресетите ми, не се колебайте да ми изпратите имейл с ваша снимка – в пълна резолюция, и ще ви върна най-добрия вариант на обработка стъпка по стъпка.

Имам друг въпрос, който не е отговорен тук, какво да правя?

Може да се свържете с мен чрез имейл на millita[ат]gmail.com или да ми пишете съобщение в Инстаграм – xmillita.